Főoldal » Adatlopás Elleni Védelem » Adatvédelem - magyar lakosság

A lakosság is válaszolt

Kiváncsiak voltunk a a lakosság véleményére is, hogy Ők mennyire érzik biztonságban saját adataikat azoknál a cégeknél (fejvadász, telefon, kábel szolgáltató, orvos, ügyvéd...stb.) amelyek az Ő adataikat kezelik, illetve mit tesznek meg Ők maguk, saját adataik védelme érdekében.
A Szinapszis által 2014-ben végzett kutatásból kiderül, hogy a magyar lakosság 62%-a minden alkalommal megsemmisíti kényes adatait, míg 26% esetileg használ iratmegsemmisítőt. Ennek ellenére még így is a lakosság felének van adatlopással kapcsolatos tapasztalata. Sok esetben az is előfordult, hogy a károsult ellen nyomozás is indult, hiszen, mivel eltulajdonított adataival visszaéltek (ez lehet akár termék vagy szolgáltatás vásárlás), bizonyítania kellett, hogy azt nem ő követte el.

Az elszenvedett károk is igen sokfélék voltak, de az anyagi és hírnéven esett kár mellett a pszichikai megterhelést is minden második károsult kiemelt helyen említette.

Az adatlopás áldozatait ért károk

A magánszemélyek adatait kezelő cégekkel kapcsolatban elsősorbanelsősorban a cégek hanyag adatkezelését (58%) feltételezik, de sokan el tudják képzelni, hogy az adatait kezelő cégek direkt kiadják azokat az engedélyük nélkül (54%) vagy a céget támadó lopás során kerülnek ki a bizalmas információk (52%). Minden harmadik ember esélyét látja annak, hogy a kukából szedik ki az adatait.
Természetesen arra is kiváncsiak voltunk, hogy milyen - a lakosságtól származó - bizalmas dokumentumokat találunk megsemmisítés nélkül a szemétbe dobva. Az eredmény ebben az esetben is meghökkentő volt.