Míg a hazai kkv-k egynegyedénél fordul elő, hogy bizalmas információt tartalmazó iratok maradnak elöl, addig pl. az angol cégeknek csupán 8 százaléknál eshet ez meg. Az is igaz, hogy nálunk kétszer nagyobb az aránya azoknak a vállalkozásoknak, ahol nincs előírás az effajta iratok kezelésére – derül ki egy reprezentatív kkv kutatásból.

A Fellowes „Védje adatait!” programjához kapcsolódó, 200 hazai kkv iratkezelési szokásairól készült reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy míg nálunk a kis- és középvállalkozások 17 százalékát érte már kár adatlopás miatt, addig ez az arány az angol vállalatok esetében csak 3 százalék. A magyar viszonyokra jellemző viszonylag magas arányt okozhatja az is, hogy nem vesszük elég komolyan az adat- vagy identitáslopást. A külső személyek szándékos adatlopásától csak a kkv-k 2 százaléka tart, épp annyian, mint az alkalmazottak bizalmas adatokkal való visszaélésétől.

A hazai cégek 25 százalékánál semmiféle iratkezelési előírás sincs. A válaszadók nyolcada szerint (13 százalék) elképzelhető, hogy a kukákban bizalmas vagy kényes adatokra bukkanhatnánk. Ez nem is csoda, hiszen minden tizedik kkv-nál (11 százalék) a napi hulladékkal együtt kezelik a bizalmas üzleti vagy személyes információkat tartalmazó dokumentumokat. Az iratmegsemmisítővel rendelkező cégek 20 százalékánál pedig havonta csak egyszer használják a készüléket. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az elektronikus adatlopástól lényegesen jobban félnek a cégek (72 százalék), mint a meg nem semmisített papíralapú dokumentumok okozta károktól.

 

Védje adatait!” – 7 tanács, hogy biztonságban tudhassa cégét:

  1. Gondoskodjon céges adatvédelmi szabályzatról a bizalmas és személyes adatok megfelelő kezelése érdekében és ismertesse azt minden munkavállalóval!
  2. Minden bizalmas információt, személyes adatot tartalmazó dokumentumot lásson el titkos/bizalmas jelöléssel, és csak az illetékeseknek adjon hozzáférési lehetőséget!
  3. Bizalmas dokumentumokat kizárólag zárható szekrényben, fiókban tároljon!
  4. Semmisítse meg azokat a nyomtatott dokumentumokat, adathordozókat (cd/dvd), amelyekre már nincs szüksége!
  5. Mielőtt bármilyen adattárolásra szolgáló eszközt leselejtezne, töröljön róla minden adatot!
  6. Bizonyosodjon meg róla, hogy cége használ megfelelő tűzfalat, vírusirtó programot és hogy megfelelő jelszóval védettek IT eszközei!
  7. Győződjön meg róla, hogy számítógépe védett az online adatlopással szemben! 

A cikk eredeti környezetében itt olvasható