ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

A vizuális hackelés és elkerülése

Nehéz elhinni, de már az első számítógép megtervezése, az internet térhódítása előtt is létezett a személyes információk vizuális hackelése. Ez már akkor is a lehető legegyszerűbb módon történt: a hackerek kifigyelték az olyan információkat, melyekhez semmi közük nem volt.

A vizuális hackelésnek csak két tényezőre van szüksége: egy személyre, vagy csoportra, akik hozzáféréssel rendelkeznek érzékeny információkhoz, és egy másik személyre, aki szintén hozzáfér ezekhez az információkhoz, pedig nem kellene. Most feltárjuk a vizuális hackelés, vagy más néven kifigyelés aspektusait, és megnézzük, hogy mit tehetünk az adatok védelme érdekében.

Mennyire gyakori a kifigyelés?

Egy 2017-es tanulmány szerint a mobil munkavállalók 87%-a észlelt kíváncsiskodó tekinteteket, miközben nyilvános helyen dolgoztak. Természetesen legtöbbször ezek az ember önkénytelenül, mindenféle adatlopási szándék nélkül bámulják másik képernyőjét.

Talán csak kíváncsiak. Viszont soha nem lehet tudni, hogy ki az, aki csak „elbambult” és ki az, aki hátsó szándékkal lesi a képernyőnket. (Forrás: https://travelskills.com/2017/09/21/5-ways-to-prevent-shoulder-surfing/)

Ez nem csak a munkáról szól

A kifigyelés nem csak azokra korlátozódik, akik munkavégzés miatt használják nyilvános helyen laptopjaikat. Függetlenül attól, hogy épp a közösségi médián böngészünk, vagy egy e-book-ot olvasunk, senki sem szeretné, hogy egy idegen a képernyőjét nézze közben. Ez a magánszféra megsértése.

Íme néhány tipp, hogy hogyan előzheti meg, hogy képernyőjét arra illetéktelen személyek figyeljék:

1. Ha lehet, kerülje a munkavégzést nyilvános helyeken

Függetlenül attól, hogy egy repülőtéri váróban, vasúti kocsiban vagy egy kávézóban használja laptopját, bárhol kifigyelés áldozata lehet.

2. Akadályozza meg a képernyő könnyű láthatóságát

Amennyiben ez a tevékenységében nem zavarja, akadályozza meg, hogy másik könnyen ráláthassanak képernyőjére. Takarja el táskával, döntse meg a képernyőt vagy üljön úgy, hogy senki se lássa éppen min dolgozik. Ruházzon be egy betekintésvédelmi monitorszűrőbe. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozza a potenciális adattolvajokat a kifigyelésben. A bankokban rendszeresen használják ezt a megoldást, hogy a képernyő egy bizonyos szögből nézve feketének tűnjön. (Forrás: https://travelskills.com/2017/09/21/5-ways-to-prevent-shoulder-surfing/)

3. Legyen éber!

Ha tisztában van azzal, hogy valaki kifigyelheti, akkor jobb ha megelőzi ezt. Nézze meg az Önt körülvevő embereket. Túl közel ül valaki, furcsa testbeszéde kényelmetlenséget okoz? Arról se feledkezzen meg, hogy az okostelefonjával bárki fotót készíthet képernyőjéről. Ne hagyja laptopját felügyelet nélkül. A nyilvános helyen, felügyelet nélkül hagyott laptop nem csak lopás- hanem adatbiztonsági kockázatot is jelent. Vigye magával, bárhová is megy.

4. A GDPR és a vizuális hackelés

A GDPR rendelet szabályait 2018. május 25-től kell alkalmazni. A rendelet a személyes adatok kezelésére és védelmére vonatkozik. Az ilyen jellegű adatokat minden szervezetnek biztonságosan kell feldolgoznia, és bár a legnagyobb kockázatot az adatok online továbbítása jelenti, nem árt figyelembe venni a vizuális hackelés kockázatait sem. Ha személyes adatokkal dolgozik, olyan nyilvános helyen, ahol fennáll a vizuális hackelés kockázata, Ön éppúgy felelős ezekért az adatokért, mintha a számítógépes rendszert érné hacker támadás.