ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Adatvédelmi kockázatok és a távmunka

A távmunka sok ember számára kecsegtető. Az otthoni munkavégzés szabadsága, a saját időbeosztás valóban vonzó egy átlagos munkavállaló számára. Azonban üzleti szempontból a távmunka komoly kockázatot jelent az adatvédelem tekintetében.

 

 

Dolgozzon biztonságosan, távmunkában is

Amikor a munkavállalók távmunkát végeznek, fontos felmérni az adatvédelmi kockázatokat is, különös tekintettel az internet használatának veszélyeire. A munkavállalók oktatásával csökkenthetők a veszélyek.

 

Ingyenes Wi-Fi

Az ingyenes wi-fi a kávézókban, kocsmákban, könyvtárakban, vasútállomásokon, szállodákban és más nyilvános helyeken már szokásossá vált. Ez folyamatos adatszivárgás- kockázatot hordoz magában, mivel hackerek által, akár hamis hálózatra is csatlakozhat, így máris a „zsebükben” az összes interneten keresztül továbbított adat.

Az óvatosság érdekében érdemes elkerülni a nyilvános wi-fi hálózatokat, ehelyett próbálja meg csatlakoztatni gépét az internethez mobil internet megosztással, ha feltétlenül szükséges az online munkavégzés.

 

 

Kifigyelés

Ez az információ lopás legegyszerűbb és leggyakoribb módja. A kifigyelést (valaki válla felett átnézve, lesik le az információt) általában összekapcsoljuk az ATM-eknél történő PIN kód lopásokkal. Ugyanakkor a távmunkát végző munkavállalók is a kifigyelők célpontjai lehetnek, így veszíthetnek értékes üzleti és magánjellegű információkat.

Egy betekintésvédelmi monitorszűrő valódi változást eredményezhet, megvédi a képernyőt a kíváncsi tekintetek elől. Különböző méretben elérhetőek, 30°-os szögből nézve teljesen olvashatatlanná teszi a képernyőn megjelenő információt. Lehetővé teszi a normál működést anélkül, hogy megrongálnál a képernyőt, könnyen felhelyezhető és könnyen eltávolítható.

 

 

Felhő használat

A felhő használata a távmunkát végzők számára ideálisnak tűnhet. Minden információ könnyen elérhető, amikor szükség van rá, bárhol is dolgozzon. Ahogy az már sok hírességgel és vállalkozással előfordult, a hackerek a felhőt sem kímélik, ez sem mindig biztonságos megoldás. Fontos megjegyezni, hogy felhő használat közben az adatok biztonsága éppúgy felelősséggel jár, mint anélkül.