ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Intézkedések a biztonságosabb távmunka érdekében

 

Manapság a távmunka egyre népszerűbb. Az adatvédelem alapelvei és szabályai a távmunka közben éppoly, ha nem még inkább fontosak.

Védje adatait távmunka közben a következő hasznos tippek segítségével:

 

Kerülje a nyilvános WI-FI hálózatokat!

 

A távmunkát végzőknek ahol csak lehetséges, kerülniük kell a nyilvános Wi-Fi hálózatokat és számítógépeket. Ha ezek használata mégis elkerülhetetlen, akkor a távmunkát végzőknek különösen oda kell figyelniük arra, hogy mit osztanak meg az interneten keresztül. Jó megoldás lehet, ha nem tárol különböző belépési kódokat, és minden weboldalról körültekintően kijelentkezik.

 

Maradjon mindig biztonságban!

 

Győződjön meg róla, hogy minden üzleti eszközt megóv az ehhez szükséges biztonsági szoftver segítségével, például vírusirtóval, webszűrővel, tűzfallal és az eszközök titkosításával.

Ha munkavállalói a saját telefonjukat vagy számítógépüket használják munkavégzésre, mindig kérdezze meg magától, hogy ez biztosan szükséges-e.

 

Titkosítás, titkosítás, titkosítás

 

A távmunkát végzőknek éppolyan egyszerű elhagyni egy pendrive-ot, mint másnak egy kávézóban felejteni a kesztyűjét.

Minden érzékeny információt tartalmazó eszközt titkosítani kell, legyen az egy pendrive, mobiltelefon, tablet vagy laptop.

 

Használjon VPN kapcsolatot

 

A komplikációk elkerülése érdekében a virtuális privát hálózatok (VPN) egyszerűbb megoldást kínálnak az átlagos felhasználó számára. A VPN-ek alapvető biztonsági funkciókkal rendelkeznek, mely távmunka során elengedhetetlen és a legbölcsebb vállalkozók és vezetők kötelezővé teszik a használatát.

 

A VPN a virtuális privát hálózatot jelenti, és ha Ön vagy munkavállalói távmunkát végeznek, akkor ennek használata elengedhetetlen. A VPN egy kicsit olyan, mint egy privát telefonvonal. Törhetetlen járatot hoz létre az egyik hely (ahol a munkavállaló éppen dolgozik) és a másik (a vállalati hálózat) között. Amellett, hogy folyamatot sokkal biztonságosabbá teszi, a VPN kényelmes hozzáférést biztosít a vállalati szerverhez és alkalmazásokhoz.

 

Szánjon időt a jelszavakra

 

Nagyon csábító, hogy az 1234Password jelszót használja minden alkalommal, azonban az adatvédelem szempontjából igencsak megkérdőjelezhető. Töltsön el egy kis időt egy kissé bonyolultabb jelszó kidolgozásával. A jelszó az első védelmi vonal a hackerekkel szemben, így érdemes időt szánni rá. (Forrás: https://minutehack.com/guides/10-security-tips-for-remote-and-mobile-working)

Vegye figyelembe a vizuális hackelés veszélyét!

 

A vizuális hackelés valódi veszélyt jelent, ha távmunkát végez, vagy útközben dolgozik. A kifigyelés a személyiséglopás egyre népszerűbb formája, amelynek során a személyes információkat a képernyő kifigyelésével esetleg lefotózásával szerzi meg az illetéktelen személy.

 

Védje meg képernyőjét a kíváncsiskodó tekintetektől, ruházzon be egy olyan betekintésvédelmi monitorszűrőbe, melyet könnyű felhelyezni és eltávolítani. A Fellowes PrivaScreen betekintésvédelmi monitorszűrők oldalnézetből elsötétítik a képernyőt a személyes információk védelmének érdekében, miközben a képernyő szemből teljesen tisztán látható.

 

Legyen felkészült!

 

  • Ahelyett, hogy reagálnunk kelljen váratlan adatvédelmi sértésekre, inkább készüljünk fel és előzzük meg ezeket!

 

  • Készítsen folyamat leírást a távmunkával kapcsolatban, valamint üzleti folytonossági tervet, amely tartalmazza az intézkedéseket, amelyeket a munkavállalók megtehetnek, ha adatsértésre kerülne sor.

 

  • Határozza meg az adatvédelemhez szükséges erőforrásokat, amikhez a távmunkát végzők is hozzáférnek, ha adatsértés következne be.

 

  • Szánjon időt a munkavállalók oktatására, fontos tudniuk, hogy mik a kötelezettségeik és jogaik az adatvédelem tekintetében, milyen gyakorlati lépéseket tehetnek a vállalat, ügyfél, munkavállaló, beszállító és egyéb adatok védelme érdekében.