ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Mit jelent az identitáscsalás és a személyazonosság-lopás?

Személyazonosság-lopásról akkor beszélünk, ha valaki ellopja az Ön személyes adatait. Identitáscsalás esetén a bűnöző az Ön tudta nélkül használja adatait hitel, áruk vagy egyéb szolgáltatások megszerzéséhez. Az Egyesült Királyság gazdaságának költsége meghaladja az 1,2 milliárd fontot, de az áldozatok számára nem csak rengeteg költséget, de hosszú és traumatikus folyamatot is jelent a személyazonosság visszaszerzése.

Mind otthon, mind a munkahelyen naponta olyan információkkal foglalkozunk, amelyek egyénileg ártalmatlannak tűnnek, de összerakva nagyon értékesek lehetnek a bűnözők számára, akik ezeket az információkat az Ön nevében útlevelek, jogosítványok megszerzésére, bankszámlák nyitására használhatják, hitelkártyákat, kölcsönöket és állami juttatásokat szerezhetnek velük.

A Fellowes megrendelése által 2012-ben készített kutatás azt mutatja, hogy Európában minden 5. ember szenvedett már el identitáscsalást- tehát mindenki számára fontos annak megértése, hogy miként tudja ezt megakadályozni.*

 


Hogyan történik a személyazonosság-lopás?

 

A nap folyamán, számtalan esetben ki van téve a személyazonosság-lopás veszélyének, online, de akár még otthonában is. Ha tudja, hogyan és milyen esetekben kell megvédenie magát, az áldozattá válás esélye jóval alacsonyabb lesz. A személyiség tolvajok alapvetően személyes adatokra vadásznak Önről, családjáról vagy vállalkozásáról- például teljes név, jelenlegi vagy korábbi cím, születési idő.

Íme néhány példa, az adattolvajok által alkalmazott módszerekre:

Otthon

 

Szemétkutatás– Az adattolvajok számára kidobott közüzemi számlák, banki és hitelkártya kivonatok, sőt a levelek vagy önéletrajzok mind értékes személyes információkat tartalmaznak, amelyek felhasználhatóak a személyazonosság-lopásra. Győződjön meg róla, hogy megsemmisített minden olyan dokumentumot, amelyet nem szeretne, hogy idegenek kezébe kerüljön.

Tipp: A maximális biztonság érdekében, használjon konfetti, vagy mikro-konfetti vágású gépet.

Levél továbbítás– Ha nem kéri a postán a levelei átirányítását, amikor új helyre költözik, akkor valószínűleg rengeteg információt szolgáltat az adattolvajok számára. Ügyeljen arra, hogy címe megváltoztatásakor legalább egy évre irányítsa át régi címét az újra.

Kéretlen kapcsolattartás– Legyen óvatos azokkal a telefonhívásokkal kapcsolatban, melyek állítólag a banktól érkeznek és kérik, hogy erősítse meg személyes adatit. A piackutatóként jelentkező adattolvajok telefonon is kicsalhatnak Öntől személyes adatokat. A hiteles szervezeteknek nem jelent problémát, ha Ön kétszer is ellenőrizni hitelességüket, mielőtt információt bocsájtana rendelkezésükre.

Közterületen

 

Pénztárca lopás– Egy átlagos pénztárca pénzt, bankkártyákat, hitelkártyákat és értékes személyazonosító okmányokat tartalmaz, mint például a vezetői engedély vagy tb kártya. Az áldozatok általában gyorsan észreveszik, hogy pénztárcájukat ellopták, azonban gyakran nem gondolnak bele, hogy az milyen értékes információkat tartalmaz, csak amikor már túl késő.

Hitelkártya csalás– Ez általában akkor fordul elő, amikor egy adattolvaj lemásolja hitelkártya adatait, amikor Ön vásárol. Ezt követően gyakran értékesítik az információkat hivatásos bűnszervezeteknek. Az adathalászok a kártyaadatok átfuttatásával is elegendő információt gyűjthetnek, ahhoz, hogy ellopják személyazonosságát.

Online

 

Online személyes adatok– Az interneten, a weboldal hozzáférésekhez, webáruházak használatához rendszeresen elkérik a személyes adatokat. Az emberek egyre több személyes információt osztanak meg magukról olyan oldalakon, mint a Facebook, Twitter, LinkedIn és az Instagram. Legyen óvatos az interneten megosztott személyes adatokkal kapcsolatban. Az adattolvajok gyakran ezeken a platformokon keresnek információkat.

Adathalászat– Ez a kifejezés e-mailen történő személyazonosság-lopást írt le. A csalók e-mailt küldenek, melyben állítják, hogy egy banktól, hitelkártya-társaságtól vagy más szervezettől keresik, amelyen Ön kapcsolatban állhat, és sürgős információt kérnek. Az e-mailben általában arra kérik Önt, hogy kattintson egy linkre és adja meg bankfiókja adatait a vállalat webhelyén, így elkerülve az adatlopást, valamint fiókjának deaktiválását. Ha rákattint erre linkre, akkor egy olyan webhelyre kerül, mely valódinak tűnik, de valójában csalók hozták létre, hogy ellopják az Ön személyes adatait. A csalók ezután felhasználják a megadott információkat, hogy pénzt szerezzenek számlájáról.


További információk és hasznos linkek

 

Információk védelme- Noha csak az Egyesült Királyságban, több mint 4 millióan esnek áldozatul személyazonosság-lopásnak, van néhány nagyon egyszerű lépés, amelyet megtehet a személyes információk védelme érdekében. Kattintson ide, hogy megtudja, hogyan tudja megóvni személyes adatit.

Adatlopás és a vállalkozás kapcsolata- A vállalkozások is válhatnak személyazonosság-lopás áldozatává, vagy felfedhetik ügyfeleik, munkavállalóik személyes adatait, mely szintén adatlopáshoz vezethet. Néhány egyszerű lépéssel megóvja az adatok biztonságát. Kattintson ide további információkért!

Vigyázzon jelszavaira- soha ne adja tovább senkinek és ne írja le!

Tartsa rendbe munkaállomását- így nem felejt elől érzékeny információkat tartalmazó dokumentumokat.

*Fellowes által rendelt, független kutatás