ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Védje személyazonosságát!

 

A személyazonosság-lopás mindenki számára valós és súlyos fenyegetést jelent, különösen akkor, ha nem teszünk lépéseket identitásunk védelmében. Ez olyan bűncselekmény, ami a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is érinti, manapság senki sem engedheti meg magának a pénzügyi vagy a jó hírnevet sértő veszteségeket, amelyeket a személyazonosság-lopás okozhat.

Ne essen kétségbe! Az adatok gondos kezelésével, jelentősen csökkentheti annak valószínűségét, hogy személyiség-lopás áldozatává válik. Íme néhány egyszerű de szükséges lépés, a személyazonosság biztonsága érdekében.

Ne hagyja, hogy Önnel is megtörténjen…Legfontosabb tippek, a személyazonosság védelméért

 

  • Tartsa személyes adatait, hitelkártyáit, jelszavait és pin kódját biztonságos helyen (lehetőleg zárható fiókban), és ne ossza meg ezeket olyan emberekkel, vállalatokkal, akiket nem ismer, vagy nem bízik meg bennük. Ha elveszíti, vagy ellopják útlevelét, vezetői engedélyét azonnal jelentse!

 

  • Soha ne dobja el a számlákat, kivonatokat, hitel- és bankkártyákat, bankszámlakivonatokat vagy a nem kívánt leveleket anélkül, hogy megsemmisítené őket, ideális eseteben egy konfetti vágású géppel. Meglepő módon a britek 73%-a továbbra is minden gond nélkül egyszerűen kidobja a kukába a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumokat.

 

  • Mindig figyeljen oda a levelei védelmére is, különösen, ha olyan helyen él, ahol mások is hozzáférhetnek. Ha költözik, legalább egy éven át irányítsa át leveleit a régi címéről az újra.

 

  • Ellenőrizze az összes pénzügyi kimutatást és nyilvántartást, mihelyt megérkezik és azonnal jelentse, ha valamilyen eltérést tapasztal. Ha a szokásos számlák vagy nyilatkozatok nem kerülnek kézbesítésre, akkor azonnal forduljon a számlát kiállító szervezethez. Ezen felül ha számlát kap olyan termékekről vagy szolgáltatásokról, melyeket Ön nem vett igénybe, azonnal jelentse az érintett szervezetnek.

 

  • Rendszeresen töltse le bankszámla kivonatait, hogy azonnal jelenteni tudja az esetleges szokatlan tevékenységeket.

 

  • Gondoljon az online közzétett információkra és, hogy kivel osztja meg azokat. Mielőtt közzé tenné a telefonszámát, munkahelyi/ iskolai információkat, a címét, születési dátumát, vagy teljes nevét, mindig ellenőrizze a közösségi oldalak adatvédelmi és biztonsági beállításait.

 

  • Ügyeljen a biztonságra, az interneten is. Ha internetet használ ellenőrizze, hogy telepítve vannak a legújabb biztonsági javítások és a legfrissebb víruskereső szoftverek.

Mit kell tennie, ha személyazonosság lopás áldozata lett?

 

Először is nyugodjon meg, de cselekedjen gyorsan. Ne hagyja figyelmen kívül azokat a számlákat, melyek olyan termékekről szólnak, amiket nem Ön rendelt. Ha nem értesítési az érintett szervezeteket, akkor fennáll a veszélye annak, hogy Ön rossz hitelminősítést szerezzen.

Ha úgy gondolja, hogy hitel/bankkártyával vagy online banki szolgáltatásokkal kapcsolatos személyazonosság-lopás áldozata lett, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával és kövesse tanácsaikat.

Ha úgy gondolja, hogy e-mail fiókját átirányították vagy feltörték, ne várjon, azonnal intézkedjen.