ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

A munka közbeni helyes testtartás fontossága

 

A munkahelyi jóllét már nem csak egy trendi kifejezés, amelyet általában a Z generációs irodákhoz társítanak, hanem az átgondolt, haladó és gondoskodó vállalatok iránymutatása. Az ilyen jellegű munkahelyi beruházásokról ismert, hogy jelentősen elősegítik a munkaerő megtartását és a produktivitást.

Az ergonómia elengedhetetlen szerepet játszik a munkaállomások és használatának és tervezésének szempontjából. A helyes testtartás fontosságát gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig ez is fontos tényező az ergonomikus eszközök használata során. A helyes testtartás javítása, kialakítása minden munkavállaló számára adott, így jelentősen megváltozhatnak a munkanapjai.

 

Miért fontos a helyes testtartás?

 

  • A fizikai aktivitás mellett, a helyes testtartásnak is fontos szerepe van az egészség és a jóllét kialakításában.

 

  • A rossz testtartás számtalan egészségügyi problémát okozhat, ideértve a hát, a nyak, a gerinc, izom és ízületi fájdalmakat, valamint a fáradtságot.

 

  • Ezek az egészségügyi problémák megbetegedésekhez, hiányzásokhoz vezethetnek, a produktivitás, jövedelmezőség csökkenéséhez és alacsony morálhoz vezethetnek.

 

  • Kimutatták, hogy a rossz testtartás befolyásolja a hangulatot és az alvást is, akár depresszióval is járhat.

 

Íme néhány hasznos tipp a helyes testtartás kialakításához

1. Testtartása legyen semleges

A semleges testtartás testünknek természetes, kényelmes.

2. Munka a teljesítményzónában

A teljesítmény zónát más néven gyakran karnyújtás zónának is nevezik. Ez azt jelenti, hogy ami a teljesítmény zónán belül található az mind egy karnyújtásnyira van Öntől. Ha ezen túllép, például az egérért, vagy bármilyen más irodai eszközét nyújtózkodnia kell, kiszabadul a zónából és csökkenhet a teljesítménye.

3. Kerülje a hosszan tartó ülést és statikus pozíciót

Az emberi testet nem arra „tervezték”, hogy hosszú ideig üljön vagy álljon egy helyben. Bármilyen ülő helyzet fárasztóvá válhat egy idő után. Ha az izom és csontrendszerét túl hosszú ideig pihenteti, akkor fáradtnak fogja érezni magát, szánjon tehát időt a mozgásra, nyújtásra. Egy ülő/álló munkaállomás folyamatos segítséget jelent az ülés statikus helyzetéből való kitörésre.

4. Csökkentse az ismétlődő mozgásokat

Egy azonos mozgás folyamatos ismétlése ugyanazon izomcsoportok ismételt megterhelését jelenti. A számítógépet használók számára a feszültség leggyakrabban a felsőtestben jelentkezik. Az ergonómiai eszközök és kiegészítők használata segít megelőzni az ismétlődő fájdalmak kialakulását. Egy Munkaállomás Elemzés kitöltésével segíthet megelőzni a fájdalmak kialakulását.

5. A helyes pozíció megtalálása

Szakértők azt tanácsolják, hogy állás közben a testtömeget egyenletesen oszlassuk el a lábak elülső, hátsó és oldalsó részén. Az irodai székén ülve, győződjön meg arról, hogy az igazodik-e az Ön kényelméhez, miközben hozzájárul a helyes testtartás kialakításához. A könyöke és a térde legyen derékszögben, ez könnyen kivitelezhető egy lábtámasz és egy állítható magasságú szék/ asztal segítségével.

6. Használjon ergonomikus eszközöket

Az ergonomikus irodai székeket, asztalokat és asztali kiegészítőket úgy tervezeték, hogy támogassák a helyes testtartást és a kényelmet. Az ülő/álló munkaállomások ösztönzik a mozgást, miközben eleget tesz a különböző munkavégzési preferenciáknak, ülve, de akár állva is végezheti munkáját! Egy munkaállomás elemzés segíthet feltárni a munka közben jelentkező fájdalom okát.

Forrás: https://ergo-plus.com/fundamental-ergonomic-principles/