ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése
What’s the ROI of ergonomics?

Hogyan térül meg az ergonómia?

 

A munkahelyi egészségvédelem hatással lehet a megtérülésre, a megfelelő, ergonomikus környezet pedig jelentős szerepet játszik ebben. A megbetegedések által okozott esetleges távollétek csökkentése mellett, a megfelelő ergonómiai termékek használata javíthatja a hatékonyságot. A kényelemben dolgozó munkaerő produktívabb lehet. Megmutatjuk hogyan.

A munkahelyi ergonómia fontos téma minden üzleti tulajdonos számára, aki a jobb munkahelyi egészség ösztönzésével szeretné optimalizálni csapatának teljesítményét. Egy kutatás szerint az Egyesült Királyságban dolgozók évente 553 000 alkalommal szenvednek a munkavégzéssel összefüggő izom és csontrendszeri rendellenességekkel.* Miközben a munkavállalók különböző mozgásszervi panaszokkal küzdenek, melyeket a rosszul felszerelt irodai környezet okozhat, a szervezetek a távollétek, betegségek és az alacsonyabb produktivitás negatív hatásaival küzdenek.

Az ergonomikus irodai kiegészítőkbe történő befektetés ugyanolyan fontos, mint a minőségi képzésbe vagy a toborzásba történő befektetés. Kevesebb hiányzás, alacsonyabb orvosi költségek (ha ezek a munkavállalói juttatások részét képezik) és az ideiglenes alkalmazottak költségeinek elkerülése jelenti a hosszú távú költségek megtakarítását.

Ugyanakkor nem a munkavállalók betegszabadsága az egyetlen ok, ami miatt a produktivitást és a hozzá kapcsolódó nyereség zuhanhat. A csukló-, hát vagy vállfájdalmaktól szenvedő kolléga nem fog hatékonyan dolgozni, és ez hosszútávon költségeket jelenthet a szervezetnek.

(*Forrás: https://www.telegraph.co.uk/connect/small-business/scaling-up/staples/how-bad-office-chairs-cost-uk-plc/)

Mennyi költséget jelentenek ezek a fájdalmak a vállalkozások számára?

Tények

• Az Európai Unióban 44 millió munkavállaló szenved hátfájástól, a munkával kapcsolatos egészségügyi problémák miatt.
(Forrás: https://osha.europa.eu/en/node/7098/file_view

• Európában évente összesen csaknem 600 millió munkanap vész kárba munkahelyi megbetegedések miatt, és ennek 40-50%-át izom és csontrendszeri rendellenességek teszik ki, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség szerint.
(Forrás: https://osha.europa.eu/en/node/7098/file_view)

Az ergonómia megtérülése

Vannak jól ismert megtérülési számok, amelyek felhasználhatóak az egészséges, ergonómiailag megfelelő munkahely létrehozásával a befektetés megtérülésének kiszámításához. Ez a ROI szokásos képletén alapszik, azaz haszon- költség/ költség. Ahhoz azonban, hogy megtudja, az ergonómiailag tervezett bútorok és kiegészítő termékek egyetlen eleme, például az ülő/álló mukaállomás mekkora haszonnal járhat vállalkozásában, használja a Fellowes Ülő/álló munkaállomás ROI kalkulátort.