ITT VEDD MEG
×
Térkép megjelenítése

Miért szükséges a beltéri levegő tisztítása?

A lakásban vagy irodában lévő levegő akár ötször több szennyeződést tartalmazhat, mint a kültéri levegő. Tanulmányok kimutatták, hogy a betegségek feléért a beltéri levegő a felelős. Az otthoni és irodai légtisztítás segít megoldást nyújtani ezekre az érzékeny problémákra!

A légtisztítás egészen egyszerű feladat a Fellowes® Légtisztítókkal, melyek a 4 fokozatú légtisztító rendszer segítségével tökéletesen eltávolítják a 0.3 mikronnál kisebb szennyező anyagok 99.97%-át. Emellett van néhány egyéb lehetőség, mely segíthet csökkenteni a levegőben lévő szennyeződés mennyiségét otthon és az irodában.

 

Leggyakoribb szennyeződések a levegőben

 

Vírusok

Egy köbméter levegő 15.000 influenza vírust tartalmazhat. † Egy Fellowes kutatás kimutatta, hogy az európaiak egy harmada érzi úgy, hogy akkor is kell dolgoznia, ha beteg. Így szennyezik az irodában lévő levegőt baktériumokkal és vírusokkal.

Szálló por

437 porszemben közel 42.000 élő poratka található. Mindegyikük 20 széklet golyócskát ürít a levegőbe naponta, melyet aztán Ön belélegez.

Allergének

Szinte bármi okozhat allergiát . A leggyakoribb allergének a pollen, háziporatka és a penész. Az ezek által kiváltott allergia olyan tüneteket okozhat, mint az orrfolyás, szemviszketés és a bőrkiütés. Ez a kellemetlen érzés mellett súlyosan befolyásolhatja a szaglás, látás, ízlelés és tapintás képességét.

Irodai vegyszerek ( toner, tinta stb.)

A szagok melyeket a filctollak, tinták,ragasztók, hibajavító folyadékok, nyomtató tonerek és más irodai vegyszerek által kibocsátott gőzök miatt érez, idővel hasonló tüneteket okozhatnak, mint a formaldehid belélegzése.

Kisállatok

A becslések szerint a népesség 10-15%-a allergiás állatokra. A rövid szőrű vagy szőrtelen állatok ugyanúgy hozzájárulnak a beltéri légszennyezéshez ahogy a hosszúszőrű állatok. Nem létezik nem-allergén kutya vagy macska.


 

Hol találhatóak meg ezek a szennyeződések az otthonában és az irodában?

 

Szellőzőnyílások

A központi légkondicionáló rendszerek a penész, baktériumok, vírusok táptalaja lehetnek, melyek ezután terjeszthetik ezeket a szennyeződéseket otthonában vagy irodájában.

Kárpit

A kárpitozott székek poratkát tartalmazhatnak, melyek súlyosbíthatják az asztma és az allergia tüneteit. Ezek a porrészecskék bármikor a levegőbe kerülhetnek, ha valaki leül azokra.

Szőnyeg

A szőnyegben lévő por, chemikáliák és egyéb mérgező anyagok (pl.: gépjárműfolyadékok parkolókból, és gyepvédőszerek) a szőnyeg súlyának akár 8-szorosát is elérheti, melyet cipővel vagy mezítláb hordunk be a lakásba. Ha megszáradnak, ezek a mérgező anyagok láthatatlan légszennyezőkké válnak.

Fapadló

A rétegelt faparkettához gyakran használnak ragasztót, mely formaldehidet tartalmaz, melyek vegyigőzök formájában kerülhetnek a levegőbe.

Asztali baktérium

Egy átlagos asztalon 100-szor több baktérium található, mint a konyhában. Az asztalnál való étkezés, legyen az egy snack, ebéd vagy egyszerűen egy csésze kávé, megemeli az asztalon található baktérium szintjét. A munkahelyén ugyanez a helyzet.

 

Források *

*Environmental Protection Agency,
†Journal of the Royal Society Interface
U.S. Department of Health and Human Services
American Lung Association, World Health Organisation
Asthma and Allergy Foundation of America
Allergy UK
European Lung Foundation